Evoluția Republicii Moldova în contextul e-Guvernării conform studiului realizat de Națiunile Unite

Evoluția Republicii Moldova în contextul e-Guvernării conform studiului realizat de Națiunile Unite

În  urma unui  studiu realizat de  Națiunile Unite în baza datelor din anii 2012-2013, Moldova  a intrat în topul celor 50 de țări la capitolul publicarea datelor guvernamentale cu caracter public din categoria Open Governmental Data.  Este demn de remarcat faptul  că în acest  clasament au intrat doar  6 state din categoria Low Middle Income Countries, printre care se află și Moldova.

Republica  Moldova  a  fost inclusă în  raportul UN, unde a fost analizată evoluția țării în contextul e-Guvernării și locul nemijlocit pe care îl ocupă în clasamentele internaționale în acest domeniu.

Studiul “E-Guvernare 2014: E-Guvernarea pentru viitorul pe care îl dorim” (E-Government 2014: E-Government for the Future We Want) realizat  de UN a  fost lansat în iunie 2014 și surprinde evoluția  țării noastre în  domeniul dezvoltării e-Guvernării. Tema acestui an este deosebit de importantă în abordarea numeroaselor și complexelor provocări cu care se confruntă societatea actuală, prezentând aspecte importante privind e-guvernarea pentru dezvoltare durabilă.

În ceea ce priveste indicele general de Dezvoltare al e-Guvernarii (EGDI) în țările membre ONU, Republica Moldova a urcat trei poziții comparativ cu anul 2012.

De asemenea  țara  noastră se numără printre cele 62  de țări din  categoria "Indicator Înalt de Dezvoltare a e-Guvernării", clasîndunepe al 4-lea loc printre țările fără ieșire la apă și care au cele mai înalte valori EGDI.  Clasarea Republicii Moldova pe poziția  66 din 193 de țări membre ale ONU, denotă o evoluție pozitivă comparativ cu anii anteriori (poziția 69 în anul 2012, 90 - în 2010, 93 - în 2008, 109 - în 2005 și 106 - în 2004).

Mai mult decît atît, țara noastă este printre cele doar 46 de state-membre ale ONU (din 195) care au portaluri special dedicate pentru postarea/publicarea datelor guvernamentale cu caracter public.

Studiul  complet poate  fi accesat pe site-ul oficial UN: http://unpan3.un.org/egovkb/Reports/UN-E-Government-Survey-2014

 

3299

Feedback