Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
Începe luna securității cibernetice. Directorul STISC: „Societatea trebuie să dezvolte neîntârziat o cultură a securității în mediul online”

Începe luna securității cibernetice. Directorul STISC: „Societatea trebuie să dezvolte neîntârziat o cultură a securității în mediul online”

Astăzi, în întreaga comunitate europeană, demarează a IX-a ediție a Lunii Europene a Securității Cibernetice (European Cybersecurity Month – ECSM), campanie anuală desfășurată tradițional pe parcursul lunii octombrie. Acțiunile prilejuite de ECSM sunt dedicate promovării securității cibernetice în rândul cetățenilor și organizațiilor UE prin sensibilizarea și schimbul de bune practici.

Campania din acest an se va desfășura sub genericul „Analizează cu atenție, înainte să dai click”. Mesajul a fost conceput cu scopul de a pune în dezbatere subiectul digitalizării ca element esențial al continuității proceselor pe durata crizei pandemice și post-pandemice.

Programul campaniei „Luna Europeană a securității Cibernetice 2020” include două teme  majore care, odată discutate, vor ajuta utilizatorii să identifice amenințările cibernetice și să fie pregătiți pentru ele.

Prima temă - „Înșelăciuni cibernetice” - va oferi participanților informații despre amenințările cibernetice actuale și potențiale, cum ar fi phishing-ul, compromiterea e-mailurilor comerciale și frauda în timpul cumpărăturilor online.

A doua temă - „Abilități digitale” - va prezenta activități educaționale pentru informarea utilizatorilor cu privire la bunele practici în materie de securitate cibernetică în mediul online, de asemenea, va oferi participanților informații referitoare la chestiuni legate de e-confidențialitate, cum ar fi protecția datelor cu caracter personal, agresiunea cibernetică și stalking-ul cibernetic.

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, în calitate de Centru guvernamental de reacţie la incidente de securitate cibernetică (CERT Gov), conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 482 din  08.07.2020, se alătură, și în acest an, inițiativei europene de a promova securitatea cibernetică în rândul cetățenilor și de a asigura informarea și conștientizarea lor cu privire la riscurile și amenințările cibernetice. 

Sub egida acestei campanii, Centru Guvernamental de Răspuns la Incidente Cibernetice (CERT-Gov) din cadrul STISC, va organiza exerciții și antrenamente de consolidare a capacităților de reacție la atacuri cibernetice, workshop-uri în domeniul securității cibernetice pentru personalul din sectorul public cât și cel privat.

Cea mai complexă activitate pe care STISC o planifică în cadrul Lunii securității cibernetice este conferința Moldova Cyber Week - evenimnent care anul acesta se va desfășura, în premieră, în format online.

„Amenințările cibernetice evoluează extrem de rapid, de asta societatea trebuie să dezvolte neîntârziat o cultură a siguranței în mediul cibernetic. STISC se alătură în fiecare an acestei campanii de promovare și consolidare a securității cibernetice pentru o înțelegere mai bună a provocărilor din domeniu. Cele mai importante pârghii pentru dezvoltarea culturii de securitate cibernetică sunt educația și cercetarea, parteneriatele public-private și mecanismele de cooperare la nivel European. Covid-19 ne-a arătat tuturor cât de importante sunt instrumentele digitale întru asigurarea continuității serviciilor esențiale, guvernanței eficiente și comunicațiilor. Mediul de afaceri, arcul guvernamental, procesele de guvernanță, fluxurile financiate și cele informaționale - toate au migrat masiv pe online în perioada de criză pandemică. Concetrarea operațiunilor în mediul online înseamnă automat amplificarea riscurilor cirbernetice, iar acest lucru trebuie comunicat la nivelul tuturor utilizatorilor gadgeturi conectate la internet, nu doar a specialiștilor IT. Este una dintre misiunile noastre de bază.
O altă provocare care ne stă anul acesta în față, reprezintă asigurarea securității cibernetice a platformelor antrenate în procesul electoral - o misiune care, spre deosebire de altele pe care le avem, se sprijină strict pe profesionalismul și viteza de reacție a echipei noastre. Așadar, avem misiuni foarte clare, iar deschiderea noastră către diferite comunități de nișă, dar și către societate, în general, ne face încrezători că vom atinge toate obiectivele Lunii Europeane a Securității Cibernetice 2020”, afirmă Serghei POPOVICI, Director al STISC

Campania din acest an face acum parte din acțiunile menite să pună în aplicare prevederile Legii UE privind securitatea cibernetică privind sensibilizarea și educația oamenilor. Legea mandatează Agenția UE pentru securitate cibernetică să organizeze campanii de informare periodice în cooperare cu statele membre și instituțiile, organizațiile și alte agenții ale UE.


Luna Europeană a Securității Cibernetice (ECSM) este campania anuală coordonată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și de Comisia Europeană, fiind  susținută de statele membre ale UE și de sute de parteneri (guverne, universități, grupuri de reflecție, ONG-uri, asociații profesionale, afaceri din sectorul privat din Europa, și dincolo.