Skip to main content
Please wait...
Consultări în domeniul securității cibernetice, la Tbilisi

La Tbilisi au loc consultări în domeniul securității cibernetice

6 iulie 2022, Chișinău - Specialiști IT din Republica Moldova, Georgia și Ucraina, participă în perioada, 4 – 6 iulie 2022, la o sesiune de consultări în domeniul securității cibernetice, cu scopul de a profila mediul de securitate din regiune, dar și de a identifica oportunități comune de cooperare pentru consolidarea rezilienței cibernetice la nivel național, regional și global.

Țara noastră este reprezentată la reuniune, de reprezentanți ai instituțiilor publice și ai sectorului privat, iar din cadrul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) participă șeful Direcției Telecomunicații și Suport Clienți, Eugeniu CROITOROV.

Conform agendei, în cadrul consultărilor se discută despre:

  • atacurile cibernetice asupra infrastructurii critice;
  • proliferarea criminalității cibernetice;
  • operațiuni coordonate de manipulare a informațiilor;
  • rolul securității cibernetice în ​​ construirea unui mediu sigur pentru dezvoltarea digitală;
  • ecosistemul cibernetic al UE;
  • importanța contracarării impactului negativ al atacurilor;
  • consolidarea Parteneriatului estic pentru consolidarea rezilienței cibernetice la nivel național, regional și global.

Potrivit lui Eugeniu CROITOROV, obiectivul evenimentului este de a realiza un schimb de idei și experiențe pentru a spori capacitățile instituțiilor responsabile în gestionarea crizelor cibernetice.

„Procesul de digitalizare își sporește ponderea și impactul, atât asupra economiilor și societăților, dar și asupra fiecărui cetățean în parte. Transformările cărora suntem martori în ultimii ani au demonstrat importanța congruenței dintre promovarea digitalizării la nivel național, ritmul și profunzimea acestora și transformările economice, politice, dar și geopolitice globale care au loc, evidențiind necesitatea ajustărilor corespunzătoare. În acest context, sunt necesare a fi întreprinse acțiuni de sporire a rezilienței cibernetice și diminuare maximă a posibilelor efecte ale crimelor sau războiului cibernetic, care, după cum vedem, în ultima perioadă, au căpătat amploare și complexitate sporită. Suntem siguri că, prin consolidarea parteneriatului UE cu țările Parteneriatului Estic se va intensifica cooperarea la nivel tehnic și politic și vom avea o înțelegere mai cuprinzătoare a dimensiunilor interne și externe ale politicii de securitate cibernetică. Suntem recunoscători, Centrului pentru Strategie și Dezvoltare din Georgia (Georgian Center for Strategy and Development) pentru organizarea acestui eveniment, menit să înțelegem mai bine mediul de securitate din regiune, să identificăm interese, dar și oportunități comune pentru cooperarea pentru consolidarea rezilienței cibernetice la nivel național, regional și global”, a precizat  șeful Direcției telecomunicații și suport clienți din cadrul STISC, Eugeniu CROITOROV.

Evenimentul este organizat de Centrul Georgian pentru Strategie și Dezvoltare.