Skip to main content
Please wait...
Noutățile săptămânii din Securitatea Cibernetică (20.03.2020)

Noutățile săptămânii din Securitatea Cibernetică (20.03.2020)

În timp ce întreaga lume încearcă să evite infectarea cu un virus real, hackerii încearcă să ne infecteze dispozitivele cu programe software dăunătoare și să ne fure informațiile personale. Experții în securitate spun că încercările de hacking sunt din ce în ce mai frecvente, aceștia profitând de noul coronavirus. 

Zscaler, o firmă de securitate, a declarat că amenințările de hacking asupra sistemelor pe care le monitorizează au crescut cu 15% pe lună de la începutul anului, iar până în martie au crescut cu 20%. Compania poate vedea ce fel de atacuri au loc în rețelele clienților săi de afaceri.

O categorie din ce în ce mai mare de atacuri atrage victimele cu promisiunea de informare sau protecție împotriva COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus care s-a transformat într-o pandemie globală cu peste 214.000 de cazuri și 8.700 de decese în întreaga lume.

Jerome Segura, directorul serviciilor de informații despre amenințări al firmei de securitate Malwarebytes, a declarat într-un e-mail că compania sa a văzut, de asemenea, „o creștere generală a campaniilor malware, folosind coronavirus / COVID-19 ca o ademenire”.

Un atac descris de Malwarebytes a fost un e-mail spam rău intenționat care oferea în mod fals un fișier ce conținea informații de la Organizația Mondială a Sănătății despre protejarea copiilor și a întreprinderilor împotriva virusului. După ce era descărcat, fișierul încarca un software rău intenționat care putea fura date de navigare pe web și putea urmări cine sunt victimele sale.

Sursa: https://www.cnet.com/news/as-coronavirus-crisis-worsens-hacking-is-increasing-security-experts-say/

 


Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA a fost atacat pe fondul Pandemiei de COVID-19

Atacatorii ciberneticii au atacat Departamentul de Sănătate din SUA.

Intruziunea a avut loc recent și se crede că a fost motivată de dorința de a încetini agenția și de a răspândi dezinformarea în rândul publicului.

După ce au compromis sistemul departamentului, atacatorii au vehiculat o afirmație falsă conform căreia guvernul american plănuia să introducă un blocaj la nivel național.

Zvonul eronat potrivit căruia fiecare american ar fi primit ordin să se izoleze acasă a fost anulat de Consiliul de Securitate Națională.

Mai devreme, un purtător de cuvânt al NSC a spus: „Suntem conștienți de un incident cibernetic legat de rețelele de calculatoare pentru Sănătate și Servicii Umane, iar guvernul federal investighează amănunțit acest incident ... HHS și rețelele federale funcționează normal în acest moment.”

Potrivit lui Bloomberg, atacul cibernetic asupra Departamentului Sănătății și Serviciilor Omului a constat în mai multe incidente, dar nu se crede că ar fi dus la furtul de date.

Sursa: https://www.infosecurity-magazine.com/news/us-health-department-hacked/

 

Companiile oferă suport gratuit de securitate cibernetică pentru combaterea amenințărilor prezentate de COVID-19

Compania irlandeză de formare în domeniul conștientizării securității cibernetice Cyber ​​Risk Aware a anunțat recent că va oferi teste gratuite de phishing COVID-19 pentru întreprinderi. Companiile sunt invitate să efectueze o simulare de phishing, în care până la 100 de angajați pot învăța cum să evite să cadă pradă înșelătoriilor COVID-19.

Împreună cu simularea gratuită, companiile pot descărca o listă de verificare a documentelor Do's and Don'ts concepute pentru a menține angajații care lucrează de la distanță în securitate cibernetică.

Sursa: https://www.infosecurity-magazine.com/news/companies-offer-free-cybersecurity/

 

Atacuri asupra platformelor de gaming online

Pentru că suntem într-o perioadă marcată de pandemia coronavirus la nivel mondial, iar majoritatea angajaților lucrează de acasă și își petrec totodată timpul liber în același spațiu, atenția atacatorilor se îndreaptă către serviciile de entertainment online (streaming, gaming, acces la distanță, etc).  

Recent, a avut loc un atac de tip DDoS împotriva gigantului din industria de gaming Blizzard. Acesta găzduiește unele dintre cele mai populare jocuri, inclusiv World of Warcraft, Overwatch, Heroes of the Storm și Diablo Immortal, etc. Gigantul de jocuri are o bază solidă de clienți cu peste 32 de milioane de utilizatori activi la nivel global.

Totodată, EA Sports, o divizie a binecunoscutului Electronic Arts suferă, de asemenea, o întrerupere la nivel global a serviciilor. Nu este clar dacă acesta este rezultatul unui atac DDoS sau compania se confruntă cu dificultăți tehnice, însă au existat o serie de tweet-uri de la clienții EA Sports care se plâng de probleme de viteză și de conectivitate. 

Sursa: https://www.hackread.com/blizzard-ddos-attack-ea-sports-lagging-issue/