Skip to main content
Please wait...
Luna europeană a securității cibernetice la cea de a 6-ea ediție

Luna europeană a securității cibernetice la cea de a 6-ea ediție

Tradițional, în contextul lunii securității cibernetice, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) se alătură inițiativei europene de a aduce în prim plan subiectul Securității Cibernetice, cu un program variat de activități dedicate construirii unui viitor digital securizat.

Agenția Europeană pentru Securitate a Rețelelor și Informațiilor (ENISA) alături de Comisia Europeană și peste 200 de parteneri din toată Europa, desfășoară această campanie de conștientizare în rândul cetățenilor prin organizarea a peste 400 activități, precum conferințe, ateliere, prezentări generale destinate utilizatorilor, cursuri online (de tip webinar), campanii online și multe altele evenimente.

Pe parcursul lunii securității cibernetice, ENISA, a pregătit patru teme de discuții și analiză, fiecare dintre acestea corespunzând unei săptămâni din luna octombrie:

Săptămâna 1: de la 1 octombrie la 7 octombrie: „Bune practici de igienă cibernetică de bază”;

Săptămâna 2:de la 8 octombrie la 14 octombrie: „Dezvoltați-vă competențele și educația digitală”;

Săptămâna 3:de la 15 octombrie la 21 octombrie: „Recunoașteți capcanele cibernetice”;

Săptămâna 4 : de la 22 octombrie la 28 octombrie: „Tehnologiile emergente și protecția vieții private”.

 

O lună este un termen prea restrâns pentru a aborda un subiect atât de complex cum este securitatea cibernetică, însă fiecare temă pusă în discuție este relevantă și vine să producă efecte benefice asupra educației cibernetice în rândul cetățenilor“ a menționat domnul Serghei Popovici, directorul STISC.

Astfel, STISC va organiza exerciții și antrenamente de consolidarea a capacităților de reacție la atacuri cibernetice, workshop-uri în domeniul securității cibernetice pentru personalul din sectorul public şi privat, deținătorii de elemente de infrastructură critică, etc. Nu în ultimul rând, vor fi întreprinse acțiuni dedicate exclusiv siguranței copiilor în mediul online și stimularea participării copiilor şi adolescenților în crearea unui mediu digital sigur.

Multe sfaturi și sugestii în cele 23 de limbi oficiale ale UE, pot fi găsite pe site-ul oficial al campaniei www.cybersecuritymonth.euDe asemeneautilizatorii au ocazia de a-și testa nivelul de cunoștințe participând la quiz-ul online actualizat despre securitatea cibernetică.