Skip to main content
Please wait...
Angajații Biroului Migrație şi Azil, instruiți cu privire la cerințele minime obligatorii de securitate cibernetică.

Angajații Biroului Migrație şi Azil, instruiți cu privire la cerințele minime obligatorii de securitate cibernetică.

Astăzi, 20 august 2018, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), la invitația Biroului Migrație și Azil, subdiviziune a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, responsabilă de promovarea și realizarea politicilor statului ce țin de imigrarea străinilor în Republica Moldova, a organizat o nouă rundă de instruiri privind respectarea cerințelor minime obligatorii de securitate cibernetică.

Zi de zi asistăm la schimbări de natură economică, tehnologică sau culturală, astfel încât este inevitabilă nevoia de adaptare și educare continuă. Internetul a devenit parte  componentă a activității noastre zilnice, iar accesarea și utilizarea informației accesibile, indiscutabil ne oferă multiple avantaje. Cu toate acestea, din lipsă de cunoaștere sau ignoranță, beneficiile enumerate mai sus, pot reprezenta un pericol eminent la adresa unei întregi instituții, în cazul în care cel puțin un angajat a gestionat greșit sau rău intenționat una sau mai multe din tehnologiile informaționale disponibile.

Seria de instruiri inițiată de Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, urmărește transpunerea prevederilor H.G. nr. 201 din 28.03.2017, privind aprobarea Cerințelor minime obligatorii  de securitate cibernetică. În acest sens, o componentă absolut importantă în activitatea de prevenire și reducere a riscurilor de incidente ale securității TI este instruirea și informarea angajaților cu referire la utilizarea corectă a tehnologiilor informaționale în cadrul instituțiilor în care activează. “Linia de apărare împotriva unor eventuale atacuri la adresa securității informaționale revine angajaților, care sunt responsabili să asigure gestionarea datelor și a informațiilor sensibile, cunoscând și respectând cerințele minime obligatorii  de securitate și gestionând adecvat resursele informaționale disponibile”, a menționat în cadrul instruirilor dna Natalia Spînu, Șefa CERT-GOV-MD din cadrul STISC.

Ransomware a devenit rapid cel mai profitabil tip de malware întâlnit vreodată. Infractorii cibernetici produc miliarde pe an, iar amenințarea crește exponențial. În acest context, dezvoltarea culturii informaționale a fiecărui angajat, contribuie direct la minimizarea riscurilor, dar și cunoașterea tehnicilor necesare pentru prevenirea acestora”,  a precizat dl Dinu Țurcanu, invitat în calitate de expert în cadrul sesiunilor de instruiri organizate de către STISC pentru funcționarii publici.

STISC apreciază interesul Biroului Migrație și Azil pentru organizarea acestei instruiri, menite să atragă atenția angajaților instituției asupra riscurilor de securitate dar și regulile minim necesare și obligatorii pentru siguranța online atât în cadrul instituției cât și în mediul privat.